Now Reading
400+ Space Trivia Questions and Answers for a Game Night

400+ Space Trivia Questions and Answers for a Game Night

Updated on May 17, 2022 | Published on December 30, 2021
Reviewed by Katina Tarver, MA (Mental Health and Wellness Counseling), Life & Relationship Coach
400+ Space Trivia Questions and Answers for a Game Night

You might enjoy looking up at the stars at night. But, how much do you know about the universe? Here are some space trivia questions and answers. They’ll put your knowledge of stars, constellations, and other interesting features of the universe to the test.

Do you know? There is no sound in the air, implying that the space has no atmosphere. Astronauts utilize radios to communicate while in space because sound has no medium or way to travel to be heard. 

Radio waves may still be sent and received, they are a useful way to send and receive messages in space. This article is full of amazing, exciting, and unbelievable space questions.

Simply scroll down and answer the questions. It will definitely provide you with up-to-date and insane knowledge about space.

400+ Space Trivia Questions and Answers for a Game Night
400+ Space Trivia Questions and Answers for a Game Night

Space trivia questions

If you are looking for the best space-related trivia questions, then you have stopped at the right place.

The space trivia questions and answers below are perfect for players of all age groups. Some are quite common and some are unique to your ears. 

However, it will be fun to ask these questions at a family get-together or at a party with friends. Or, simply you can play a space quiz when you get bored. So, let’s get deeper into these questions. 

1. Question: This planet, also known as the “morning star” and the “evening star,” has long inspired poets. What planet is it?

Answer: Venus

2. Question: What planet in our solar system is the densest and has only one satellite?

Answer: Earth

3. Question: What color would the sky be if you were standing on the moon with the sun shining upon you?

Answer: Black

4. Question: The word ‘astrophysics’ comes from a combination of Greek words. Are you aware of which of these bodies ‘Astro’ refers to?

Answer: Star

5. Question: What is the solar system’s first planet from the sun?

Answer: Mercury

6. Question: In our solar system, how many stars are there?

Answer: 1

7. Question: What is the name of the planet that is sometimes referred to as Earth’s sister planet?

Answer: Venus

8. Question: What is the proper name of rocket science?

Answer: Astronautics

9. Question: Which of the following things has the ability to emit light?

Answer: Stars

10. Question: What is the frequency of a lunar eclipse?

Answer: At least twice a year

11. Question: I’m sore from all of these people constantly moving around on me.

Answer: Earth

12. Question: How many of our solar system’s planets are formed of gas?

Answer: Four

13. Question: What is the name of the planet that is nearest to the sun?

Answer: Mercury

14. Question: Which of the following is not a constellation?

Answer: Halo

15. Question: What is the name of the planet that is closest to the Sun?

Answer: Mercury

16. Question: Saturn is our solar system’s second-largest planet. It is well-known for which of the following?

Answer: Rings

17. Question: Which of the following is a Jupiter moon?

Answer: Io

18. Question: Some astrophysicists research the brightness of stars. What other words do you think you could use to describe luminosity?

Answer: Brightness 

19. Question: Imagine we’ve arrived at the next planet, VENUS. In visible light, we can’t view the surface of Venus from space. Why?

Answer: Venus is covered with a thick layer of clouds

20. Question: What is the name of the group of scientists who study the skies?

Answer: Astronomers

21. Question: Which planet is referred to as “The Red Planet”?

Answer: Mars

22. Question: Although the math required in actual rocket science can be quite complex, the fundamental principles are given in three equations known as the Laws of Motion, which were devised by a great scientist in the 17th century. What is the name of the scientist who wrote “Principia Mathematica?”

Answer: Issac Newton

23. Question: In the night sky, what color does Mars appear?

Answer: Red color

24. Question: How long does it take the moon to complete one orbit around the Earth?

Answer: 28 days

25. Question: Although I used to be a planet, I am no longer one. Who am I?

Answer: Pluto

26. Question: What is the hottest layer of the atmosphere?

Answer: Thermosphere

27. Question: What is the name of the planet that is fifth from the sun?

Answer: Jupiter

28. Question: Which of the following is not a zodiac sign?

Answer: Phoenix

29. Question: What is the name of the planet that orbits the Sun?

Answer: Venus

30. Question: Which of these was once recognized as a planet but was changed to a dwarf planet in 2006?

Answer: Pluto

31. Question: What is the name of Mars’ highest mountain?

Answer: Olympus

32. Question: One astrophysics theory concerns the origins of the universe. Many scientists believe that the universe was created when a small, dense object blew up and expanded. Some people say it is still growing. What is the popular name for this theory?

Answer: Big Bang theory

33. Question: After leaving our home planet Earth, we travel to the next world. It’s the planet MARS. Mars is referred to as the “Red Planet.” But what gives this planet its red color?

Answer: Due to the presence of iron oxide on its surface

34. Question: Which of the following cannot be considered a source of energy for a star’s emitted light?

Answer: Gasoline

35. Question: Which planet is famous for its large red spot?

Answer: Jupiter

36. Question: A rocket must reach a very high speed to escape the gravitational attraction of the Earth. When it achieves this speed, the Earth’s gravity is no longer able to hold it back, and it can “boldly go” into space. What is the name of the word used to characterize this unique speed?

Answer: Escape velocity

37. Question: I’m a large gas giant, but to equal the size of the sun, you’d have to put 900 of me together. I appear to be wearing pajamas with a large red spot on them. What planet am I?

Answer: Jupiter

38. Question: Saturn’s rings are largely formed of what?

Answer: Ice, dust, and rock

39. Question: What direction does the sunrise from?

Answer: East

40. Question: Although I am not the largest planet, my ring system is by far the largest and, dare I say, most gorgeous. Who am I?

Answer: Saturn 

41. Question: Who was the first human to walk on the moon?

Answer: Neil Armstrong

42. Question: Pluto was no longer considered a planet in 2006. How many planets are currently known to exist in our solar system?

Answer: 8

43. Question: Which of these galaxies is the brightest in the sky?

Answer: Orion Nebula

44. Question: What is the name of the planet that is third from the Sun?

Answer: Earth

45. Question: One of the most well-known constellations is Orion. What did it get its name from?

Answer: A hunter in Greek myth

46. Question: What is the maximum temperature that Venus’ surface can reach in degrees Fahrenheit?

Answer: 850

47. Question: Which Roman god was Mercury named after?

Answer: The god of travel

48. Question: Scientists may be able to learn about the chemical makeup of planets as well. Because it is primarily gas, which of these planets could you not stand on?

Answer: Jupiter

49. Question: Ah! We’ve arrived at the solar system’s largest planet. JUPITER is the name of the planet. Which of the following do you think you’d find on the planet Jupiter?

Answer: The great red spot

50. Question: Which of our solar system’s planets is the second largest?

Answer: Saturn

Space trivia for kids

When it comes to kids, they need an extra level of care and caution because their mentality and personality are different from adults and old-age people. 

Therefore, kids can only answer the questions which are convenient to them and they can enjoy it as well. So, here is the list of trivia questions that are ideal for kids

51. Question: What is our solar system’s largest planet?

Answer: Jupiter

52. Question: What is the name of our solar system?

Answer: Milky way galaxy

53. Question: What is the distance between Venus and Earth?

Answer: 157.85 million miles

54. Question: What is the distance between Earth and Mars?

Answer: 188.48 million miles

55. Question: Which planet is Jupiter? 

Answer: The 5th planet from the sun

56. Question: What is the size of the sun?

Answer: 1.989×10^30 kg

57. Question: What is the meaning of a black hole?

Answer: A black hole is a space in the galaxy where gravity pulls so much that even light can not get out.

58. Question: What is a moon?

Answer: A moon is an object that orbits the planet or something else that is not a star.

59. Question: What is the meaning of a dwarf planet?

Answer: A celestial body resembling a small planet but lacking certain technical criteria that are required for it to be classed as a regular planet.

60. Question: How many stars are there in the Milky Way galaxy?

Answer: 100 thousand million

61. Question: What is the speed of light?

Answer: 186000 miles per second

62. Question: What is our galaxy’s biggest star?

Answer: UY Scuti

63. Question: What is the total number of galaxies?

Answer: 200 billion to two trillion galaxies

64. Question: In the Milky Way galaxy, how many planets are there?

Answer: 100 billion planets

65. Question: Why did NASA invest millions of dollars in inventing a pen that could be used in space?

Answer: Pens could not function in zero gravity

66. Question: In the Andromeda Galaxy, how many stars are there?

Answer: One trillion stars

67. Question: What is an emission nebula?

Answer: Emission nebulae are clouds of ionized gas that as the name says, emit their own light at optical wavelength.

68. Question: What is the approximate number of comets in our galaxy?

Answer: One trillion comets

69. Question: What is the location of the world’s largest telescope?

Answer: Gran Telescopio Canarias in La Palma, Canary Islands

70. Question: What is the Earth’s size in miles?

Answer: 24,901 miles

71. Question: What is the meaning of antimatter?

Answer: Molecules formed by atoms consisting of antiprotons, antineutrons, and positrons

72. Question: What is the distance between Mercury and Venus in miles?

Answer: 31.1 million miles

73. Question: What is the time it takes for the Earth to complete one orbit?

Answer: 365 days

74. Question: In the Milky Way Galaxy, how many moons are there?

Answer: 53 confirmed moons

75. Question: Which of the planets is far away from the sun?

Answer: Pluto

76. Question: What percentage of our solar system’s mass is made up of planets?

Answer: 0.135% of the mass of the solar system

77. Question: When will the next sight of Halley’s Comet be?

Answer: It will return in 2061 on its regular 76-year journey around the Sun.

78. Question: Which planet has the most number of moons?

Answer: Saturn has the most moons

79. Question: What is the majority of the sun’s structure?

Answer: Hydrogen and helium

80. Question: What is the “Large Magellanic Cloud” as it is known among scientists?

Answer: It’s a satellite

81. Question: What is the name of Jupiter’s largest moon?

Answer: Ganymede

82. Question: What is the best estimate of the Earth’s age?

Answer: 4.54 billion years old

83. Question: What is the name of our solar system’s tiniest planet?

Answer: Mercury

84. Question: “Betelgeuse” is what kind of star it is.

Answer: M2lab

85. Question: What is the moon’s surface like?

Answer: Dead volcanoes, impact craters, and lava flows

86. Question: “Pandora Charon Nereid Phobos” was discovered by who?

Answer: Triton, Nereid and Proteus

87. Question: What was the name of the most recent Apollo mission?

Answer: 1972

88. Question: Buzz Aldrin was a part of which mission?

Answer: Apollo 11

89. Question: When did the US first set foot on the moon?

Answer: July 20, 1969

90. Question: What was the name of the first astronaut?

Answer: Yuri Gagarin

91. Question: When did NASA get its start?

Answer: July 29th, 1958

92. Question: What was the name of the first NASA mission?

Answer: Apollo 1

93. Question: What is the planet that is nearest to the sun?

Answer: Mercury

94. Question: What is the total number of big planets?

Answer: Four

95. Question: What is astronomy and how does it work?

Answer: Astronomy is the study of objects and phenomena beyond Earth.

96. Question: What planet is Uranus?

Answer: The 7th planet from the Sun

97. Question: What is the name of our moon?

Answer: Earth’s moon is called Luna.

98. Question: What is the distance between the sun and the farthest planet?

Answer: Neptune

99. Question: Who was the first to discover the rules of planetary motion?

Answer: Johannes Kepler

100. Question: What is the location of the solar system’s greatest volcano?

Answer: Olympus Mons

101. Question: In a supernova, what kind of star can form?

Answer: A neutron star

102. Question: What type of distance is measured in light-years?

Answer: Time

103. Question: In the solar system, how many “terrestrial planets” are there?

Answer: Mercury/Mars

104. Question: What was Neil Armstrong’s second space mission?

Answer: Gemini 8

105. Question: In 2021, on which two days of the year will Mercury and Venus be closest at dusk?

Answer: May 28/29

106. Question: Is the asteroid belt between Jupiter and Saturn? True or false?

Answer: True

Space trivia and answers

Trivia questions are not so common that are easy to ask and answer. These questions require a good level of IQ and intelligence of general knowledge about space. 

Therefore, we have included their answers along with the questions so that you don’t have to search for answers for every question. Get a hand copy of this and let the trivia questions and answers game begin. 

107. Question: What does it smell like in space?

Answer: Hot metal, diesel fumes, and barbecue

108. Question: What is the age of the Universe?

Answer: 13.7 billion years old

109. Question: What is the total number of constellations?

Answer: 88

110. Question: A hexagonal-shaped storm can be found on which planet?

Answer: Saturn

111. Question: Why isn’t walking on Jupiter, Saturn, Uranus, or Neptune possible?

Answer: Because they do not have solid surfaces

112. Question: Which planet is home to the world’s largest ocean?

Answer: Jupiter

113. Question: What is the name of the star Alpha Ursae Minoris?

Answer: Polaris

114. Question: On Neptune, how long does each season last?

Answer: More than 40 years

115. Question: What is the name of the ring that encircles a back hole in science?

Answer: Accretion Disk

116. Question: What is the name of the sun-created storms?

Answer: Solar storms

117. Question: Which constellation is connected with hunting and weapons?

Answer: Orion

118. Question: Which planet in our solar system is the hottest?

Answer: Venus, with a surface temperature of 460° C

119. Question: How long did the shortest space flight last?

Answer: 15 minutes

120. Question: What is the name of the only planet that isn’t named after a God?

Answer: Earth

121. Question: Which astronaut is famous for carving his daughter’s initials on the moon?

Answer: Gene Cernan

122. Question: What is the name for a large cluster of stars, dust, and gas?

Answer: A Galaxy

123. Question: The Big Dipper is made up of how many stars?

Answer: 7 stars

124. Question: What is the universe’s coldest location?

Answer: The Boomerang Nebula

125. Question: In the universe, what are the most prevalent types of galaxies?

Answer: Elliptical galaxies

126. Question:  How far away is the nearest star, not the sun?

Answer: About 4.22 light-years from Earth

127. Question: When a meteoroid enters Earth’s atmosphere, what is its minimum speed?

Answer: 25 miles per hour

128. Question: What is the universe’s largest type of star?

Answer: Red supergiant stars. They have the largest volume of all the stars in the known universe and are classified as K or M spectral types

129. Question: Which planets are free of natural satellites?

Answer: All the planets in the solar system except Mercury and Venus have natural satellites

130. Question: In the Milky Way, what is the most common type of star?

Answer: Red Dwarf stars

131. Question: What is the location of the Milky Way’s nucleus?

Answer: A black hole

132. Question: Who was the International Space Station’s (ISS) first female commander?

Answer: Peggy Whitson

133. Question: What is the standard unit of measurement for the universe’s expansion?

Answer: The Hubble Constant

134. Question: Which constellation is home to the universe’s hottest spot?

Answer: Virgo

135. Question: What was the name of the third astronaut to land on the moon?

Answer: Pete Conrad

136. Question: What is the maximum number of Earths that might fit within the sun?

Answer: About a million

137. Question: Who used the term “ears of a teacup” to describe Saturn’s rings?

Answer: Galileo

138. Question: What is the time it takes for the moon to orbit the Earth?

Answer: 28 days

139. Question: When the moon goes through all of its phases, how long does it take?

Answer: 29 days

140. Question: What method is used to calculate the distance between the sun and the Earth?

Answer: In Astronomical Units (AU)

141. Question: What is the name of the planet that is known as the Morning Star?

Answer: Venus

142. Question: What happens when a meteor turns into a meteorite?

Answer: It hits the earth’s surface

143. Question: What is the nearest star to Earth?

Answer: Alpha Centauri

144. Question: From January 21st, which astrological sign will be visible?

Answer: Aquarius

145. Question: What do you name a heavenly body’s journey through space?

Answer: An orbit

146. Question: What is the name of the sun’s outermost atmosphere?

Answer: Corona

147. Question: What is the source of the moon’s radiance?

Answer: Reflected sunlight

148. Question: Which constellation has a winged horse shape?

Answer: Pegasus

149. Question: What is our sky’s third brightest celestial object?

Answer: Venus

150. Question: Castor and Pollux are located in which constellation?

Answer: Gemini

151. Question: What does it mean to study stars, planets, and galaxies?

Answer: Astronomy

152. Question: What was the name of the spacecraft that took the first astronauts to the moon?

Answer: Apollo 11

153. Question: What is the name of the planet that is known as the Evening Star?

Answer: Venus

154. Question: Who is the inventor of astronomy?

Answer: The ancient Greeks

155. Question: Where can you go to see night sky projections?

Answer: A planetarium

156. Question: What color is the sunset on Mars?

Answer: Blue

157. Question: Which planets are ringed by rings?

Answer: Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune

158. Question: What is space junk?

Answer: Any human-made object stuck orbiting Earth

159. Question: What is the temperature of the sun’s core?

Answer: More than 27 million degrees Fahrenheit

160. Question: On Jupiter, how long does a day last?

Answer: 9 hours and 55 minutes

161. Question: Which of our solar system’s planets is the smallest?

Answer: Mercury

162. Question: Which planet in our solar system is the oldest?

Answer: Jupiter

163. Question: Without a telescope, how many of our planets can be seen?

Answer: Five – Mercury, Venus, Mars, Jupiter, and Saturn

164. Question: Is Neptune or Saturn the larger planet?

Answer: Saturn

165. Question: On Jupiter, how long is a year?

Answer: 12 years

166. Question: Which planet in our solar system has the highest density?

Answer: Earth

167. Question: How many volcanoes do you think there are on Venus’s surface?

Answer: More than 1600 volcanoes

168. Question: What color Saturn is?

Answer: Pale yellow

169. Question: What are Jupiter’s four largest moons’ names?

Answer: Europa, Ganimede, Callisto e Io.

170. Question: What is Uranus’s odor like?

Answer: Rotten eggs

171. Question: Which four “terrestrial” planets are there?

Answer: Mercury, Mars, Venus, and Earth

172. Question: Which planet is the only one that rotates on its side?

Answer: Uranus

173. Question: Pluto was classed as a dwarf planet in what year?

Answer: 2006

Space trivia questions easy

Yes, trivia questions are hard for almost everyone. And it can become frustrating if you aren’t able to answer these questions. 

Therefore, it’s quite convenient to add some easy and simple questions which are more familiar to people.

Here is the ultimate list of space trivia questions that are easy to answer and make the game fun and confidential. 

174. Question: Which five dwarf planets are the most well-known?

Answer: Pluto, Ceres, Eris, Makemake, and Haumea

175. Question: Why isn’t Galileo credited with Neptune’s discovery?

Answer: Galileo seems to have mistaken Neptune for a fixed star

176. Question: Pluto fails to meet which definition of a “planet”?

Answer: Pluto failed to clear the neighborhood around its orbit.

177. Question: What is the name for a comet’s appearance?

Answer: An apparition

178. Question: Which planets are the four “gas giants”?

Answer: Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune

179. Question: Which of our solar system’s planets is the second tiniest?

Answer: Mars

180. Question: Which of the planets rotates backward in relation to the others?

Answer: Venus

181. Question: Which planet has the greatest number of volcanoes?

Answer: Venus

182. Question: What shields the Earth from meteoroids and solar radiation?

Answer: Its the atmosphere

183. Question: Which planet is the brightest in the night sky?

Answer: Venus

184. Question: What is the composition of a comet?

Answer: A mixture of an ice giant, dust, and rocks

185. Question: What is the duration of a solar eclipse?

Answer: Seven and a half minutes

186. Question: Who was the first woman to reach the edge of space?

Answer: Valentina Tereshkova

187. Question: What is the location of the Oort Cloud?

Answer: Just beyond Pluto

188. Question: What causes the planets to remain in a stable orbit around the sun?

Answer: Gravity

189. Question: Who was the first human to step foot on the moon?

Answer: Neil Armstrong

190. Question: How much would you weigh on Mars if you weighed 200 pounds on Earth?

Answer: 76 pounds

191. Question: What is the total number of planets in the Solar System?

Answer: Eight planets

192. Question: What are the ingredients that make up the sun?

Answer: Primarily hydrogen and helium with some other trace elements

193. Question: A light-year is approximately how many miles (or kilometers) long.

Answer: A light-year is the distance light travels in a vacuum in a year about 5.9 trillion miles or 9.5 trillion kilometers.

194. Question: What year did the Space Age start?

Answer: The space age began on October 4, 1957, when the Soviet Union launched Sputnik 1.

195. Question: Which planet is Titan’s moon orbiting?

Answer: Saturn

196. Question: What is the location of the Asteroid Belt?

Answer: Between Mars and Jupiter

197. Question: What are the names of the dark energy explosions caused by the sun’s magnetic fields?

Answer: Solar flares

198. Question: What color does the sun appear to be?

Answer: The sun seems white to the eyes but it’s a mix of all colors.

199. Question: What is another name for asteroids?

Answer: Minor planets or planetoids.

200. Question: What is the maximum number of Earths that might fit within the sun?

Answer: One million

201. Question: A big emission of plasma from the sun is referred to by scientists as a “massive release of plasma from the sun.”

Answer: A Coronal Mass Ejection

202. Question: What is a revolving neutron star with a high magnetic field?

Answer: A pulsar

203. Question: What do you name a huge number of meteoroids that hit the same spot at the same time?

Answer: A meteor shower

204. Question: What type of celestial body is Vesta?

Answer: An asteroid

205. Question: What is the source of high and low tides?

Answer: Gravity

206. Question: What is the sun’s polarity reversal?

Answer: The solar cycle

207. Question: What are the three most well-known asteroids?

Answer: Ceres, Pallas, Vesta

208. Question: Why are there craters on Mercury?

Answer: Its atmosphere is too thin to burn up meteoroids.

209. Question: What is Pluto’s largest moon’s name?

Answer: Charon

210. Question: What is the reason for a solar eclipse?

Answer: The moon moves between the sun and the Earth casting a shadow on Earth

211. Question: Where can you find the biosphere?

Answer: The lower part of the atmosphere all the hydrosphere and the upper part of the lithosphere

212. Question: The nucleus, tail, and are the three main elements of _____?

Answer: The coma

213. Question: Which of the solar system’s heavenly bodies has the most mass?

Answer: The Sun

214. Question: In which year did the first woman enter space?

Answer: 1963

215. Question: When three celestial bodies are linked in a straight line, what is the phrase for it?

Answer: Syzygy

216. Question: What is the total number of moons orbiting the Earth?

Answer: One

217. Question: What manned US space mission resulted in the landing of 12 men on the Moon?

Answer: Apollo

218. Question: Which planet was the furthest away from the Sun between 1978 and 1999?

Answer: Neptune

219. Question: What percentage of the Milky Way can be seen?

Answer: You can only see 0.000003% of it.

220. Question: When the day and night are the same lengths twice a year, what term do astronomers use to describe it?

Answer: Equinox

221. Question: What are the names of the interstellar gas and dust clouds that emit various colors of light?

Answer: An emission nebula is a cloud of high-temperature gas.

222. Question: Is it true that Mars has had more missions to this planet than any other?

Answer: Yes, true

223. Question: What spacecraft has been the only one to visit Uranus?

Answer: The Voyager 2

224. Question: There are no ____ stars in the sky.

Answer: Green

225. Question: What makes up roughly 85 percent of all matter in the universe?

Answer: Dark matter

226. Question: Which planet has a moon that is two-toned?

Answer: Saturn

227. Question: What is the name of a Martian day?

Answer: Sol

228. Question: What kind of star is our sun?

Answer: A typical yellow dwarf

229. Question: Around 400 active volcanoes can be found on which of Jupiter’s moons?

Answer: Io

230. Question: Mercury has what?

Answer: A tail

231. Question: Which planet’s moons are Phobos and Deimos?

Answer: Mars

232. Question: Which planet is the smallest in relation to Earth?

Answer: Venus

233. Question: Which planet has the most number of moons?

Answer: Saturn

234. Question: Which planets do not have moons?

Answer: Mercury and Venus

235. Question: Is there a planet with supersonic winds?

Answer: Neptune

236. Question: A passing star, according to which theory, pushes dust and debris from the growing sun?

Answer: The tidal theory

Interesting space trivia

When a thing or game becomes interesting, it can boost up the level of fun. Here is the extreme list of interesting questions for your trivia night game. 

237. Question: What is the planet that is nearest to the Sun?

Answer: Mercury

238. Question: What is the name of our solar system’s second-largest planet?

Answer: Saturn

239. Question: What is our solar system’s hottest planet?

Answer: Venus

240. Question: Which planet is known for its large red spot?

Answer: Jupiter

241. Question: What planet is known for the beautiful rings that surround it?

Answer: Saturn

242. Question: Is it possible for humans to breathe normally in space as they do on Earth?

Answer: No

243. Question: Is the sun a planet or a star?

Answer: A star

244. Question: Who was the first person to set feet on the surface of the moon?

Answer: Neil Armstrong

245. Question: What is the name of the planet that is known as the red planet?

Answer: Mars

246. Question: What is the name of the force that keeps us rooted to the ground?

Answer: Gravity

247. Question: Has anyone ever set a foot on Mars?

Answer: No

248. Question: What is the name of a facility that conducts space and astronomy research using telescopes and other scientific equipment?

Answer: An observatory

249. Question: What is NASA’s most famous space telescope’s name?

Answer: Hubble space telescope

250. Question: Which galaxy does the Earth belong to?

Answer: The milky way galaxy

251. Question: What was the first satellite to be sent into space called?

Answer: Sputnik

252. Question: Which planet’s moon is Ganymede?

Answer: Jupiter

253. Question: What is Saturn’s largest moon’s name?

Answer: Titan

254. Question: On which planet is Olympus Mons, a large volcanic mountain?

Answer: Mars

255. Question: Is the Earth orbited by the sun?

Answer: No

256. Question: Is Neptune a larger planet than Earth?

Answer: Yes

257. Question: Physical space is frequently conceived in how many linear dimensions?

Answer: In three linear dimensions

258. Question: In which century did mathematicians begin to study non-Euclidean geometries, in which space is imagined as curved rather than flat?

Answer: In the 19th and 20th centuries

259. Question: Space near gravitational fields deviates from Euclidean space according to which theory?

Answer: Albert Einstein theory of general relativity

260. Question: Which planet in the solar system is the hottest?

Answer: Venus

261. Question: Out of all the planets in our solar system (apart from Earth), which one is most likely to support life?

Answer: Mars  

262. Question: Which stars in the universe have a rotational speed of 600 times per second?

Answer: Neutron stars

263. Question: How much of the mass of the Sun is taken up by the rest of the Solar System?

Answer: About 99.86%

264. Question: Which of Mars’ volcanoes is three times the size of Mount Everest?

Answer: Olympus Mons

265. Question: Which object in the solar system used to be a portion of the planet Earth?

Answer: The moon was once a piece of the Earth

266. Question: In space, how long is a day?

Answer: Its 90 minutes

267. Question: What is it that prevents you from walking on Jupiter, Saturn, Uranus, or Neptune?

Answer: Because they have no solid surface

268. Question: In space, where is the highest peak known to man?

Answer: On an asteroid called Vesta

269. Question: What color does Mars’ sunset appear to be?

Answer: In blue color

270. Question: What is more common on Earth than stars in the Milky Way?

Answer: Trees

271. Question: Which planet has a day that is longer than a year?

Answer: Planet Venus

272. Question: What is the distance between our Milky Way galaxy and the nearest galaxies?

Answer: Its 2.5 million light-years away

273. Question: Have you ever wondered why planets do not twinkle but stars do?

Answer: Because of Earth’s atmosphere

274. Question: Which planet has a jewel atmosphere?

Answer: On gas giants Saturn and Jupiter

275. Question: Which of the nearly 44-foot-long telescopes is the most famous?

Answer: The Hubble space telescope

276. Question: Which hole is10 times the mass of the Sun and was first discovered in the 1960s?

Answer: Blackhole

277. Question: Is there a larger black hole in our Milky Way?

Answer: Yes

278. Question: What is the mass of the massive black hole at the center of our galaxy?

Answer: The weight of 4 million suns

279. Question: According to which project, preliminary photos of the black hole’s edge are expected in the following months?

Answer: The project called the Event Horizon Telescope

280. Question: Scientists obtained an image of the black hole at the center of galaxy M87 using which international radio telescope network?

Answer: The event horizon telescope

281. Question: What are the benefits of supermassive black holes to the galaxy?

Answer: It can give birth to stars and determine how many stars a galaxy gets

282. Question: According to the European Space Agency’s Gaia spacecraft, how many stars are there in our galaxy?

Answer: They mapped the location of 1 billion stars in our galaxy

283. Question: What is the mass of the Milky Way?

Answer: Estimates range from 700 billion to 2 trillion times the mass of our sun.

284. Question: Is our Milky Way Galaxy in any way connected to other galaxies?

Answer: Yes, and sometimes they crash into it.

285. Question: Which tests have proven that non-Euclidean geometries provide a better representation of space’s shape?

Answer: Experimental tests of general relativity

286. Question: How much longer will the highest mountain on the asteroid Vesta be visible?

Answer: Its 22 km in height and it’s three times as tall as Mount Everest

287. Question: Which type of space tourism has only the Russian Space Agency been involved in?

Answer: Orbital space tourism

288. Question: Due to an increase in the International Space Station crew size, Russia stopped orbital space tourism in which year?

Answer: In 2010

289. Question: In October 2004, which American aerospace company won the $10 million X Prize for SpaceShipOne, the first private business to reach and exceed an altitude of 100 feet?

Answer: Scaled Composite

Fun space trivia questions

Any game is incomplete without fun and entertainment. Therefore, to begin the trivia night game, make sure to have a list of fun questions to get the other answers and thereby enhance your as well as others’ knowledge.

Here is the best list of fun trivia questions to answer and make the game fun and entertaining.

290. Question: With a fleet of five Spaceships, which American spaceflight business hopes to be the first to offer regular suborbital space flights to paying passengers?

Answer: Virgin Galactic

291. Question: Which American suborbital spaceflight services business is working on the New Shepard reusable suborbital launch technology to enable short-duration space tourism in 2018?

Answer: Blue origin

292. Question: What is the name of the suborbital vehicle created by XCOR Aerospace?

Answer: Developed a suborbital vehicle called Lynx

293. Question: Which two-seat vertical takeoff and landing (VTOL) rocket employ a capsule that resembles the Gemini capsule in shape?

Answer: Hyperion

294. Question: In which year did EADS Astrium, a part of the European aerospace conglomerate EADS, announce its space tourism initiative?

Answer: In June 2007

295. Question: In which year did the US government propose new guidelines for space tourism?

Answer: In December 2005

296. Question: Which of the Moon’s prints will last for 100 million years?

Answer: The footprints

297. Question: What is the weight of a spacesuit that takes 45 minutes to put on without the astronaut?

Answer: A space suit weighs approximately 280 pounds

298. Question: How much food is given to each astronaut on the space shuttle?

Answer: Explorer 1, launched on Jan 31, 1958

299. Question: What was the name of America’s first space station, which was the size of a 12-story building and had nearly 12,000 cubic feet of living area?

Answer: America’s first station was Skylab

300. Question: What are the advantages of doing experiments in space?

Answer: It helps us understand health problems on Earth

301. Question: Which country is a member of the International Space Station, a room research facility?

Answer: Canada

302. Question: On December 7, 1968, what was the first space telescope launched?

Answer: The orbiting Astronomical Observatory 2

303. Question: How many stars and planets in the Milky Way thought to have?

Answer: It has 100-400 billion stars and more than 100 billion planets.

304. Question: What was the first human-made item to enter space in 1949, according to NASA?

Answer: The Bumper WAC teacher an altitude of 393 kilometers

305. Question: On April 12, 1961, what was the first successful human spaceflight, which carried Yuri Gagarin, a 27-year-old Russian cosmonaut?

Answer: It was Vostok 1

306. Question: In 1959, which object became the first artificial object to reach another celestial body, the Moon?

Answer: It was Luna 2

307. Question: When did Luna 10 become the first man-made lunar satellite to enter lunar orbit?

Answer: On 3rd April 1966

308. Question: Who led NASA’s Space Task Force and was in charge of 25 crewed space missions?

Answer: Robert Gilruth

309. Question: Who was the Mercury capsule’s designer?

Answer: Maxime Faget

310. Question: The Japan Aerospace Exploration Agency built which robotic spacecraft to return a sample of material?

Answer: Hayabusa

311. Question: When was Hayabusa first released?

Answer: On 9 May 2003

312. Question: What is the most insidious health risk to space travelers because it is unseen to the human eye and can cause cancer?

Answer: Radiation

313. Question: Who was the first lady to travel to the moon?

Answer: Valentina Tereshkova

314. Question: How long does it take for the Sun’s light to reach the Earth?

Answer: It takes 8 and ⅓ minutes

315. Question: How long does it take the Sun to complete one round around the Milky Way Galaxy?

Answer: It takes the Sun 225-250 million years

316. Question: What keeps the planets in their earth’s orbit?

Answer: Gravity

317. Question: What is the direction of the Earth’s rotation?

Answer: Counterclockwise

318. Question: What is the cause of seasons on Earth?

Answer: Earth’s tilted axis causes the seasons

319. Question: What is the process of creating artificial gravity in spaceships?

Answer: A shop could achieve artificial gravity by rotating about its axis.

320. Question: On the surface of which of the following planets is the greatest circular storm in our solar system?

Answer: Jupiter

321. Question: What was the planet that was the furthest away from the sun between 1979 and 1998?

Answer: Neptune

322. Question: Which of the following types of galaxies is the Andromeda Galaxy?

Answer: Spiral

323. Question: Which Apollo lunar landing was postponed due to an oxygen tank explosion?

Answer: Apollo 13

324. Question: In our solar system, how many planets are there?

Answer: Eight

325. Question: What is the age of the solar system?

Answer: Its 4.571 billion years

326. Question: What is the name of the planet that is third from the Sun?

Answer: Earth

327. Question: What color does the sun have?

Answer: White

328. Question: Does a guitar sound the same in space as it does on Earth?

Answer: Yes

329. Question: What gadget was the first to demonstrate that the Earth spins on its axis?

Answer: Foucault pendulum

330. Question: Which planet has a moon that is about the same size as the planet?

Answer: Pluto

331. Question: Who was the first black astronaut in space in the United States?

Answer: Bluford

332. Question: Who was the first person to classify stars based on their brightness?

Answer: Hipparchus

Hard space trivia

Looking for some hard and extremely difficult trivia questions? Then, here is the entire list of relevant questions for you.

These hard questions are the perfect way to spice up the game and make the game night fun and exciting. 

It will also help you to expand your knowledge base about space which is an important factor of today’s world. So, let’s get into it. 

333. Question: What is the name of the force that holds the planets in their irregular orbits around the sun?

Answer: Gravity

334. Question: Which planet is covered with sulphuric acid clouds?

Answer: Venus

335. Question: What is the name of the planet that is named after the Roman god of war?

Answer: Mars

336. Question: What is the closest planet to the sun?

Answer: Mercury

337. Question: Which two planets around the sun in less time than Earth?

Answer: Mercury and Venus

338. Question: Which planet has an eight-month-long day?

Answer: Venus

339. Question: How do you refer to a natural satellite?

Answer: Moon

340. Question: Who was the first person to walk on the moon?

Answer: Yuri Gagarin

341. Question: Which spacecraft was the first to leave the solar system?

Answer: Pioneer 10

342. Question: How many space shuttles are there in the United States?

Answer: Four – Columbia, Endeavor, Discovery and Atlantis

343. Question: What is the average temperature of the Sun’s surface?

Answer: 5800 K

344. Question: What causes light rays to bend as they travel through the universe?

Answer: Gravity

345. Question: What will expand to become a red giant, then contract to become a white dwarf, almost halfway through its 10-billion-year life?

Answer: The Sun

346. Question: In the time it takes the Earth to travel around once, which planet orbits the Sun four times?

Answer: Mercury

347. Question: What was the term given to the invisible substance that was originally considered to fill all of space?

Answer: Ether

348. Question: What is the solar system’s largest moon?

Answer: Ganymede

349. Question: Can you tell me where the Palomar telescope is?

Answer: Mount Palomar, California

350. Question: Where may items crushed to an infinite density be found theoretically?

Answer: Blackhole

351. Question: What is the name of Saturn’s largest moon?

Answer: Titan

352. Question: Who was the first radio astronomy professor at Cambridge?

Answer: Martin Rule

353. Question: Who was the first to find Uranus?

Answer: William Herschel

354. Question: What is the solar system’s largest planet?

Answer: Jupiter

355. Question: What is the solar system’s smallest planet?

Answer: Pluto

356. Question: What is the solar system’s brightest comet?

Answer: Halley’s comet

357. Question: What would you find at the center of the solar system if you traveled there?

Answer: The Sun

358. Question: What is the total number of planets in the solar system?

Answer: Nine

359. Question: What is the name of the planet named after the Roman goddess of love?

Answer: Venus

360. Question: What kind of extraterrestrial object has the name of Edmond Halley, a 17th-century astronomer?

Answer: A comet

361. Question: What was the name of the first man-made satellite?

Answer: Sputnik 1

362. Question: What was the name of the space shuttle that was shot down in the semi on January 28, 1986?

Answer: Challenger

363. Question: Can you tell me where the chromosphere is?

Answer: Sun

364. Question: What will the sun become in the end?

Answer: A white dwarf

365. Question: Which planet orbits the sun in nearly 30 Earth years?

Answer: Saturn

366. Question: What is the furthest visible object to the naked eye?

Answer: Andromeda galaxy

367. Question: What is the densest planet?

Answer: Earth

368. Question: What is the name for ultra-dense stars that occasionally burst as supernovae?

Answer: Neutron stars

369. Question: What is the name of the theory that states that the universe appears to be the same no matter where or when it is viewed?

Answer: Steady-state theory

370. Question: Which planet is home to the Great Red Spot?

Answer: Jupiter

371. Question: What is the Milky Way’s shape?

Answer: Spiral

372. Question: When was the Pioneer space probe launched for the first time?

Answer: 1958

373. Question: Which planet is called after the Titans’ father, the sky god?

Answer: Uranus

374. Question: Who was the first living thing to reach the farthest reaches of the universe?

Answer: Laika, a dog on board the Sputnik 2

375. Question: How many visible sunspots are there in a cycle of how many years?

Answer: Eleven

376. Question: Which planet is usually the farthest away from the Sun but isn’t always?

Answer: Pluto

Good space trivia questions

When it comes to good trivia questions, you have to find out the best ones. But don’t worry! Because we have made your task easier by listing up the best space trivia questions which are ideal for all age groups and also for any game night.

So, let’s get into it without further ado.

377. Question: In the universe, what are the most common types of galaxies?

Answer: Elliptical galaxies

378. Question: What is the universe’s coldest location?

Answer: The Boomerang Nebula

379. Question: Which constellation is home to the universe’s hottest spot?

Answer: Virgo

380. Question: What is the age of the universe?

Answer: Approximately 13.8 billion years old

381. Question: What percentage of the universe is made up of dark matter?

Answer: 27 percent

382. Question: In the Milky Way, what is the most frequent type of star?

Answer: Red dwarf stars

383. Question: What are the universe’s largest stars?

Answer: Red giant stars

384. Question: What has such a powerful gravitational attraction that even light can’t escape it?

Answer: A black hole

385. Question: How many moons do we have in our solar system right now?

Answer: 181 moons

386. Question: Who is the inventor of astronomy?

Answer: The ancient Greeks

387. Question: What was the name of the spacecraft that took the first astronauts to the moon?

Answer: Apollo 11

388. Question: Where can you go to see night sky projections?

Answer: A planetarium

389. Question: What is the name of the sun’s outermost atmosphere?

Answer: Corona

390. Question: What method is used to calculate the distance between the sun and the Earth?

Answer: In Astronomical Units (AU)

391. Question: When the moon goes through all of its phases, how long does it take?

Answer: 29 days

392. Question: Who used the phrase “ears of a teacup” to describe Saturn’s rings?

Answer: Galileo

393. Question: What is the name of the star Alpha Ursae Minoris?

Answer: Polaris

394. Question: What is the name of the ring that encircles a back hole in science?

Answer: Accretion Disk

395. Question: What is the time it takes for the moon to orbit the Earth?

Answer: 28 days

396. Question: What is the name for a large star cluster, dust, and gas?

Answer: A galaxy

397. Question: What was the name of the third astronaut to walk on the moon?

Answer: Pete Conrad

398. Question: Which astronaut is credited with carving his daughter’s initials on the moon?

Answer: Gene Cernan

399. Question: The Big Dipper is made up of how many stars?

Answer: 7 stars

400. Question: What is the name of the solar storms?

Answer: Solar storms

401. Question: Which constellation is associated with hunters and weapons?

Answer: Orion 

402. Question: Castor and Pollux are located in which constellation?

Answer: Gemini

403. Question: What does it mean to study stars, planets, and galaxies?

Answer: Astronomy

404. Question: What is the source of the moon’s reflected light?

Answer: Reflected sunlight

405. Question: What is our sky’s third brightest celestial object?

Answer: Venus

406. Question: Which constellation has a winged horse shape?

Answer: Pegasus

407. Question: What happens when a meteor turns into a meteorite?

Answer: This hits the earth surface

408. Question: What is the nearest star to Earth? 

Answer: Alpha Centauri

409. Question: What does NASA stand for?

Answer: National Aeronautics and Space Administration

410. Question: Beginning January 21st, which astrological sign will be visible?

Answer: Aquarius

411. Question: What do you name a celestial body’s journey through space?

Answer: An orbit

412. Question: What is the sun’s polarity reversal?

Answer: The solar cycle

413. Question: What type of celestial body is Vesta?

Answer: An asteroid

414. Question: A big emission of plasma from the sun is referred to by scientists as a “massive release of plasma from the sun.”

Answer: A Coronal Mass Ejection

415. Question: What is a revolving neutron star with a high magnetic field?

Answer: A pulsar

416. Question: What is the total number of constellations?

Answer: 88

The wrapping up

Now that your brain is warmed up, keep the party going by making some more odd trivia questions for your friends and family.

This is a wonderful way to start a conversation, make memories, and get to know one another better.

So, what are you waiting for? Gather with your friends and family and start playing trivia games tonight!